E tatau ona totogi lafoga i Peretania le afifiina o palasitika

O Peretania o le a totogi se lafoga i luga o pusa palasitika, o le tele o oloa palasitika e le maua!
Na fa'amatu'u mai e Peretania se lafoga fou: lafoga fa'apipi'i palasitika.Fa'aoga mo pusa palasitika ma oloa gaosi i totonu pe fa'aulufale mai i totonu o Peretania.E amata mai i le aso 1 Aperila 2022. Na taʻua e le Pulega Lautele a le Ofisa o Tiute, o le aoina o lafoga pusa palasitika e faʻaleleia ai le maualuga o le toe faʻaaogaina ma le aoina o otaota palasitika, ma faʻamalosia ai le au faʻaulufale mai e pulea oloa palasitika.O le fonotaga faʻapitoa a le EU na faʻaalia manino ai o le EU o le a totogi "lafoga faʻapipiʻi palasitika" mai Ianuari 1, 2021.
Na taua e le Pulega a le Ofisa o Tiute e faapea, o le aoina o lafoga o afifi pepa iila e faaleleia atili ai le tulaga o le toe gaosia ma le aoina o otaota palasitika, ma ia uunaia ai foi i latou e faaulufale mai ina ia pulea lelei oloa.
O elemene autu o le iugafono i luga o lafoga i luga o palasitika afifi e aofia ai:
1.O le fua faatatau o lafoga o le itiiti ifo i le 30% toe faʻaaogaina palasitika afifiina o le 200 pauna i le tone;
2. Kamupani o lo'o gaosia ma/po'o fa'aulufale mai i lalo ifo o le 10 tone o pusa palasitika i totonu o le 12-masina o le a fa'asa'oloto;
3. Fuafua le lautele o lafoga e ala i le faʻamalamalamaina o le ituaiga o oloa faʻa lafoga ma mea e mafai ona toe faʻaaogaina;
4. Tuusaunoaga mo se vaega toalaiti o gaosi oloa afifi palasitika ma tagata faaulufale mai;
5.O ai e iai le tiute e totogi lafoga ma e manaʻomia ona lesitala i le HMRC;
6. Faʻafefea ona aoina, toe faʻaleleia ma faʻamalosia lafoga.
O lenei lafoga o le a le totogiina mo pusa palasitika i tulaga nei:
1.30% pe sili atu mea fa'akomepiuta toe fa'aaogaina;
2. Faia i mea eseese, o le mamafa o palasitika e le sili ona mamafa;
3. Gaosiga po'o le fa'aulufaleina mai o vaila'au mo tagata mo laisene fa'apipi'i sa'o;
4. Faʻaaogaina e pei o le afifiina o felauaiga e faʻaulufale mai ai oloa i totonu o Peretania;
5. Faʻasalalau, faʻatumu pe le faʻatumu, seʻi vagana ua faʻaaogaina o se pusa felauaiga e faʻatau atu ai le oloa i Peretania.
E tusa ai ma le iugafono, o le au gaosi oloa faʻapipiʻi palasitika a Peretania, tagata faʻapipiʻi faʻapipiʻi palasitika, tagata faʻapipiʻi palasitika ma tagata faʻatau pisinisi a tagata faʻaulufale mai, faʻapea foʻi ma tagata faʻatau e faʻatau oloa faʻapipiʻi palasitika i Peretania o le a noatia uma mo lafoga.Ae ui i lea, o le a tuusaunoa mai le lafoga a le au gaosi ma le au fa'aulufaleina mai i le lafoga e fa'aitiitia ai le avega tau pulega e le tutusa ma le lafoga e totogi.
O le faʻatapulaʻaina ma le faʻasaʻoina o palasitika ua leva ona avea ma fua taua i le faʻalauiloaina o atinaʻe gafataulimaina i le lalolagi atoa, ma o le lafoga i luga o pusa palasitika e le o le muamua lea i Peretania.I le fonotaga faapitoa a le Iuni a Europa lea na faaiuina ia Iulai 21 i lenei tausaga, na taʻua ai o le "lafoga faʻapipiʻi palasitika" o le a faʻalauiloaina mai ia Ianuari 1, 2021.


Taimi meli: Nov-29-2022